Een van de belangrijkste subsidies om duurzaam wonen te stimuleren is de ISDE. Deze subsidie kan voor klanten het verschil maken of een duurzame aanpassing wel of niet mogelijk is. Het kan dus verstandig zijn om ze op de mogelijkheden van deze subsidie te wijzen (en ze wellicht een beetje op gang te helpen). Wij helpen jou met het antwoord op een aantal belangrijke vragen rondom de subsidie.
De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) bestaat al enkele jaren. Het oorspronkelijk doel van de subsidie is de energietransitie versnellen en de CO2-uitstoot verminderen. De subsidie loopt vooralsnog door tot 2030. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. In 2024 is het budget verhoogd, van € 560 miljoen naar € 600 miljoen. Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen gebruik maken van de ISDE.
1. Waar kunnen woningeigenaren in 2024 subsidie voor krijgen?
– Isolatiemaatregelen
– Warmtepompen
– Zonneboilers
– Aansluiting op warmtenet
– Elektrische kookvoorzieningen
2. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?
De details verschillen per maatregel. We benoemen enkele overkoepelende voorwaarden. De subsidie is in de basis bedoeld voor bestaande woningen. Je klant heeft wel recht op ISDE voor een nieuwbouwwoning of nieuw te bouwen woning als er voor 30 juni 2018 een omgevingsvergunning is aangevraagd. Voor alle maatregelen geldt dat je klant eigenaar moet zijn van een koopwoning in Nederland. Dit moet het hoofdverblijf zijn of binnenkort worden. Daarnaast moet de subsidie binnen 24 maanden na de installatie worden aangevraagd. De ISDE kan alleen aangevraagd worden wanneer de klus door een professional wordt uitgevoerd.
3. Hoeveel subsidie krijgt mijn klant?
De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatie. Het is ook afhankelijk van hoeveel verduurzamingsmaatregelen je klant toepast. Laat je klant namelijk meer dan één isolatiemaatregel doorvoeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als een isolatiemaatregel wordt gecombineerd met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie moet binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd worden aangevraagd. Je vindt meer informatie over de exacte bedragen in de zogenoemde meldcodelijsten.
4. Wat zijn meldcodelijsten?
Meldcodelijsten (ook wel apparatenlijsten) zijn een overzicht van merk- en productnamen die zijn goedgekeurd en in aanmerking komen voor de ISDE. Hier vind je ook een indicatief subsidiebedrag per apparaat.
5. Wat heeft je klant nodig voor de aanvraag?
– Een DigiD
– Facturen en betaalbewijzen
– Meldcode van de warmtepomp, zonneboiler of de isolatiemaatregel
– Foto van de installatie/isolerende maatregelen
– Een omschrijving van het product, met onder andere het typenummer,
de naam van het merk of de fabrikant
– De datum van de aanschaf en installatie
– Contactgegevens van het uitvoerende bedrijf
6. Waar dien je een aanvraag in?
ISDE aanvragen doe je via: https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html. Je klant kan binnen acht weken een beslissing of reactie op de aanvraag verwachten.